Kisah Saidina Ali Karamallah Yang Pemurah Hati


Sebuah kisah yang menceritakan tentang keperibadian mulia Saidina Ali dalam soal harta. Dirinya baru sahaja menerima satu uncang wang 30 dinar, namun sewaktu mahu pulang seorang fakir miskin menadah tangan meminta sedekah.

Adakah kita dalam kalangan orang sentiasa bermurah hati? Menginfakkan harta ke jalan Allah, bersedekah kepada fakir miskin merupakan amalan utama yang dilakukan oleh rasulullah SAW serta sahabatnya. Mereka sanggup hidup dalam serba kesusahan asalkan iman tidak berkurangan. Di bawah ini terdapat satu kisah mengenai Saidina Ali yang bermurah hati memberikan harta miliknya kepada orang sedangkan ia juga hidup serba kekurangan.

Tidak seperti biasanya, hari itu Ali bin Abi Thalib pulang lebih awal menjelang asar. Fatimah binti Rasulullh saw menyambut kedatangan suaminya yang sehari suntuk mencari rezeki dengan sukacita. Siapa tahu Ali membawa wang lebih banyak kerana keperluan di rumah makin besar. Sesudah melepas lelah, Ali berkata kepada Fatimah. “Maaf sayangku, kali ini aku tidak membawa wang sesenpun.” Fatimah menyahut sambil tersenyum, “Memang yang mengatur rezeki tidak duduk di pasar, bukan? Yang memiliki kuasa itu adalah Allah Ta’ala.” “Terima kasih,” jawab Ali.

Matanya memberat lantaran isterinya begitu tawakkal. Padahal keperluan dapur sudah habis sama sekali. Pun begitu Fatimah tidak menunjukan sikap kecewa atau sedih. Ali lalu berangkat ke masjid untuk menjalankan solat berjamaah. Sepulang dari sembahyang, di jalan ia dihentikan oleh seorang tua. “Maaf anak muda, betulkah engkau Ali anaknya Abu Thalib?” Ali menjawab dengan hairan. “Ya betul. Ada apa, Tuan?”.

Orang tua itu mencari kedalam begnya sesuatu seraya berkata: “Dahulu ayahmu pernah kusuruh menyamak kulit. Aku belum sempat membayar upahnya, ayahmu sudah meninggal. Jadi, terimalah wang ini, sebab engkaulah ahli warisnya.”

Dengan gembira Ali mengambil haknya dari orang itu sebanyak 30 dinar.Tentu saja Fatimah sangat gembira memperoleh rezeki yang tidak di sangka-sangka ketika Ali menceritakan kejadian itu. Dan ia menyuruh membelanjakannya semua agar tidak pusing-pusing lagi merisaukan keperluan sehari-hari. Ali pun bergegas berangkat ke pasar. Sebelum masuk ke dalam pasar, ia melihat seorang fakir menadahkan tangan, “Siapakah yang mahu menghutangkan hartanya kerana Allah, bersedekahlah kepada saya, seorang musafir yang kehabisan bekal di perjalanan.”

Tanpa berfikir panjang, Ali memberikan seluruh wangnya kepada orang itu. Pada waktu ia pulang dan Fatimah kehairanan melihat suaminya tidak membawa apa-apa, Ali menerangkan peristiwa yang baru saja dialaminya. Fatimah, masih dalam senyum, berkata, “Keputusan kanda adalah yang juga akan saya lakukan seandainya saya yang mengalaminya. Lebih baik kita menghutangkan harta kerana Allah daripada bersifat bakhil yang di murkai-Nya, dan yang menutup pintu syurga untuk kita.”

P-- Tindakan yang dilakukan oleh Saidinia Ali merupakan satu contoh teladan yang sangat baik. Semua orang ingin menjadi seorang pemurah, namun bukan mudah untuk melaksanakan apabila berhadapan dengan situasi sedemikian. Sebagai contoh apabila kita didatangi dengan orang miskin meminta wang, sudah pasti orang tersebut dihalau dari tempat tersebut. Bersedekahlah jika kita mampu. SUMBER   ustazcambodia
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori KELEBIHAN / KISAH TELADAN / Nasihat / tahukah anda dengan judul Kisah Saidina Ali Karamallah Yang Pemurah Hati. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cmdia.blogspot.com/2012/07/kisah-saidina-ali-karamallah-yang.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Hafiz Muslim -

Belum ada komentar untuk "Kisah Saidina Ali Karamallah Yang Pemurah Hati"

Post a Comment

terima kasih kerana sudi memberi coment, harap datang ke blog ini lagi ya.