Anak Kita Adalah Perisai Dari Api Neraka

Daripada Aisyah R.ha katanya, “Datang kerumahku seorang perempuan meminta (makanan), tidak ada sesuatu disisiku melainkan sebiji kurma lalu aku beri kepadanya”. Maka dia pun membahagi sebiji kurma tadi kepada dua orang anaknya dan dia sendiri tidak memakannya. Kemudian dia pun keluar (daripada rumah Aisyah). Setelah Nabi SAW datang kepada kami lalu aku pun memberitahunya (peristiwa tersebut), maka baginda bersabda, “Sesiapa yang diuji dengan anak-anak perempuan ini dengan sesuatu lalu dia melayan (memelihara) mereka dengan baik adalah mereka menjadi penghalang daripada api neraka”.
 
Huraian Hadith: 
  1. Orang Islam disuruh memenuhi hajat orang yang meminta sekali pun dengan pertolongan yang sedikit.
  2. Ibu bapa mestilah mengutamakan keperluan anak-anaknya seperti makan, minum, pakaian dan sebagainya.
  3. Ibu bapa yang mendidik dan mengasuh anaknya dengan sempurna dijamin bebas daripada api neraka.
  4. Hadis ini menunjukkan kelebihan menjaga dan mendidik anak-anak perempuan. Ia akan menjadi perisai daripada api neraka jika dilakukan seperti yang diperintah Allah dan rasulnya.
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori Nasihat / tahukah anda dengan judul Anak Kita Adalah Perisai Dari Api Neraka. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cmdia.blogspot.com/2013/12/anak-kita-adalah-perisai-dari-api-neraka.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Ustaz Cam -

Belum ada komentar untuk " Anak Kita Adalah Perisai Dari Api Neraka"

Post a Comment

terima kasih kerana sudi memberi coment, harap datang ke blog ini lagi ya.