Cara Yang Betul Untuk Membuang Air

Cara Yang Betul Untuk Membuang Air

Sebelum cerita pasal mangkuk tandas, nak cerita pasal cara betul buang air besar. Lebih baik duduk mencangkung daripada duduk masa buang air besar.

Sebab, cuba rujuk dalam gambar rajah di atas tu. Tengok perbezaanya semasa duduk dan mencangkung. Kalau duduk, najis tak keluar habis. Kalau najis tak habis keluar, apa akan jadi?

Ikut sunnah, masa mencangkung tu, mengiring sedikit ke kiri atau tekan bawah perut sebelah kiri kalau rasa-rasa najis tu degil nak keluar. Mengiring ke kiri memudahkan najis tu keluar dengan lancar tanpa tersekat-sekat.

Kalau buang air kecil pulak, lepas habis kencing tu, bagi yang lelaki tu, silalah berdehem-dehem 3 kali dan yang perempuan, mengurut bahagian bawah perut (bawah pada pusat).

Ini kerana untuk memastikan tiada saki baki air kencing yang tertinggal. Nanti bila dah ambil wuduk, ada pulak terkeluar sikit air kencing. Yang perempuan tu, janganlah kencing berdiri. Tak elok lagi tak sopan.

Admin : Sebenarnya bukan perempuan je, lelaki pun sama juga, sepatutnya kena kencing dalam keadaan duduk. =)
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori INFO dengan judul Cara Yang Betul Untuk Membuang Air. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cmdia.blogspot.com/2012/08/cara-yang-betul-untuk-membuang-air.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Min Yahya -

Belum ada komentar untuk "Cara Yang Betul Untuk Membuang Air"

Post a Comment

terima kasih kerana sudi memberi coment, harap datang ke blog ini lagi ya.