Wang RM Baru Dilengkapi Teknologi Terkini...
KUALA LUMPUR: Wang kertas siri baru, yang akan berada dalam edaran mulai Isnin, dilengkapi dengan teknologi wang kertas terkini untuk meningkatkan ciri-ciri keselamatan, kata Bank Negara hari ini.

Teknologi baru itu akan termasuk imej tanda bayang, tingkap pandang telus, potret tera air dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warna berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat berwarna, kata bank pusat itu dalam satu kenyataan hari ini. Bertema “Keunikan Malaysia”, wang kertas terbaru itu diinspirasikan daripada kepelbagaian budaya, warisan dan alam semulajadi negara, katanya.

Bank itu berkata, mereka yang cacat penglihatan juga boleh menggunakan ciri-ciri spesifik seperti pengenalan sentuhan untuk mengenalpasti dan membezakan denominasi berlainan.

Siri wang kertas baru itu adalah dalam denominasi RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100.
Wang kertas RM20 diperkenalkan semula dalam siri baru ini dan substrat polimer digunakan untuk wang kertas RM1 dan RM5.

“Wang RM50 yang digunakan sekarang telah dikeluarkan semenjak Disember 2007 dan akan kekal dalam edaran,” katanya.

Bank Negara menggesa pihak berkaitan untuk mempercepatkan penentukuran mesin mereka untuk menerima wang kertas siri baharu ini untuk kemudahan orang ramai.
Wang kertas siri baharu ini akan berada dalam edaran bersama-sama wang kertas sedia ada yang kekal sah. – BERNAMA
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori BERITA / EKONOMI / tahukah anda dengan judul Wang RM Baru Dilengkapi Teknologi Terkini.... Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cmdia.blogspot.com/2012/07/wang-rm-baru-dilengkapi-teknologi.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Hafiz Muslim -

Belum ada komentar untuk "Wang RM Baru Dilengkapi Teknologi Terkini..."

Post a Comment

terima kasih kerana sudi memberi coment, harap datang ke blog ini lagi ya.