Umat Islam Mengikuti Langkah-Langkah Yahudi


Ertinya:
Daripada Abu Sa’id Al-Khudri ra. berkata, Bahawasanya Rasulullah saw. bersabda, "Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka.” Sahabat bertanya, "Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang kau maksudkan?” Nabi saw. menjawab, “Siapa lagi kalau bukan mereka".H.R. MuslimKeterangan
Umat Islam akan mengikut jejak langkah ataupun "carahidup” orang-orang Yahudi dan Nashrani, hinggalah dalam urusan yang kecil dan perkara-perkara yang tidak menasabah. Contohnya, jikalau orang Yahudi dan Nashrani masuk ke lubang biawak yang kotor dan sempit sekali pun, orang Islam akan terus mengikuti mereka.

Zaman sekarang ini kita dapat melihat kenyataan sabdaan Rasulullah saw. ini. Ramai orang Islam yang kehilangan pegangan di dalam kehidupan. Mereka banyak meniru “carahidup” Yahudi dan Nashrani samada mereka sedar atau tidak. Ramai orang Islam yang telah terperangkap dengan tipu helah Yahudi dan Nashrani dan ramai pula orang yang menjadi alat dan tali barut mereka.

Ya Allah! Selamatkanlah kami daripada mereka.
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori HADIS dengan judul Umat Islam Mengikuti Langkah-Langkah Yahudi. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cmdia.blogspot.com/2011/12/kitab-thaharah-bersuci-2.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Hafiz Muslim -

Belum ada komentar untuk "Umat Islam Mengikuti Langkah-Langkah Yahudi"

Post a Comment

terima kasih kerana sudi memberi coment, harap datang ke blog ini lagi ya.