Kesan Buruk Menahan Bersin


Kesan Buruk Menahan Bersin

Ada orang cuba menahan bersin dengan cara menutup hidung mereka, sehingga keinginan bersin menjadi hilang. Tetapi menahan bersin yang agak kerap akan menimbulkan masalah yang serius kepada diri anda.

Kepantasan bersin yang dimiliki manusia adalah 161 km/jam, jadi sekiranya seseorang itu menahan bersin maka tubuh badannya terpaksa menahan kelajuan tersebut secara tiba-tiba. Akibatnya ia mungkin mempengaruhi fungsi tubuh dan menyebabkan kuman-kuman yang sepatutnya keluar masuk kedalam rongga nafas kembali.
“Bersin merupakan perkara yang bagus kerana ianya akan membersihkan rongga anda. Sedangkan menahan bersin itu akan menyebabkan bahaya dan menimbulkan beberapa risiko“, kata Dr. Micheal Roizen kepada Wellness Officer Clevelend Clinics, didalam Doctoroz.com.
Roizen menyatakan ada beberapa bahaya yang akan terjadi kepada seseorang yang menahan bersin antaranya :

1 – Menyebabkan patah tulang rawan hidung.
2- Pecah gendang telinga.
3- Gangguan pendengaran.
4- Veritgo.
5 – Keluar mata dari soketnya.

Jadi sesiapa yang hendak bersin tuh, sila bersin dengan rela hati, jangan ditahan-tahan. Nanti keluar lak bijik mata korang.
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori INFO dengan judul Kesan Buruk Menahan Bersin . Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://cmdia.blogspot.com/2012/08/kesan-buruk-menahan-bersin.html. Terima kasih!
Ditulis oleh: Min Yahya -

Belum ada komentar untuk "Kesan Buruk Menahan Bersin "

Post a Comment

terima kasih kerana sudi memberi coment, harap datang ke blog ini lagi ya.